Föredrag och diskussion om handelsavtalet mellan USA och EU!

Half US - Half EUVälkommen till föredrag och diskussion om Transatlantic Trade and Investment Partnership ( TTIP ), det handelsavtal mellan USA och EU som nu förhandlas i EU kommissionen.

Parternas önskemål är att avtalet inte endast ska gälla tullar och avgifter utan också fördjupa regelsamarbetet kring bl.a. miljölagar, konsumentskydd, energi- och råvarufrågor och fackliga och sociala rättigheter, områden där EU generellt ställer hårdare krav än USA. Samarbetet kan därför innebära att standarder som det tagit lång tid att bygga upp i EU sänks. Kommer det t.ex. att leda till ett ökat inflöde av skadliga kemikalier och produkter från storskaligt industrijordbruk med antibiotikaanvändning?

Den mest kritiserade delen av handelsavtalet är det investeringsskydd ( ISDS ) som ger företag möjlighet att stämma stater för demokratiskt fattade beslut som kan minska företagens vinster. Dessa tvister kommer att behandlas i en internationell domstol som står över det nationella rättsväsendet vilket innebär en maktförskjutning från medborgare till marknad.

Det känns därför angeläget med information och diskussion om detta avtal som det hittills varit mycket tyst om.

Susanne Rantakokko ordförande

Kvällens program

Föredrag om avtalet av Lars Igeland, Jordens Vänner

Kaffe som vi bjuder på

Frågor och diskussion

Tid: Tisdag 28 april kl. 19.00

Plats: Sambiblioteket, Härnösand, Olof Högbergssalen

Föredraget är gratis och ingen anmälan behövs.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.